RSS

Apabila orang bertanya..

Dah ramai sangat tanya nih.. bila Abah ko nk kawen lg? ko kasik tak abah ko kawen lg? ... and jawapan dari saye ialah .. "NO" .. :)

Paling awal soalan tuh ditanya pada saya sejak minggu pertama pemergian emak..Mungkin ade orang yang akan cakap saya sangat pentingkan diri.. saya taknak tgk abah saya bahagia.. saya anak yang tak bertanggungjawab sebab biarkan abah saya kesepian tiada teman.. lagi2 anak2 jaoh diperantauan..and yada yada yada yada... chewaahh..

Banyak reasons untuk jawapan saya.. the most concrete reason is my mom just passed away tak sampai pun 6 months lagi..  Sampai sekarang saya masih tidak sanggup memegang & mencium baju2 emak, menatap gambar emak.. saya masih tak cukup kuat.. Saya akui saya sangat lemah.. tersangat2 lemah.. even luaran saya nampak macam dah move on but deep in my heart.. who knows..

So do you think I'm ready to have a new mom? 

Setiap jawapan bagi sebarang soalan pasti berkaitan dengan pengalaman / pengetahuan si penjawap kan.. so.. pandai2 pk sendiri what WE have gone through.. specifically, what Arwah have gone through.. enough is enough..

Plus, I strongly believe.. Abah sangat sangat sangat sayangkan emak.. I still saw sadness in his eyes.. and I know he is missing my mom..

So do you think it is easy to forget someone we love and replace with other?

For me, soalan ini adalah soalan yang sangat sensitif untuk ditanya pada waris simati.. (pendapat saya) .. Soalan itu sangat menusuk jiwa.. and I keep in mind that I will not ask others that question..

I know people will blame me.. :) .. but actually who cares.. Kami sekeluarga yang akan menghadapi semuanya.. and orang yang bertanya hanya tengok dan lihat apa yang terjadi..paling2 tidak pun bagi nasihat dan semangat..

~ Actually soalan tu normal if u tanya and get the answer then u diam..but when u got the answer from us then questioning us and blaming us.. hurm.. boleh hilang mood laa..

~ Jawapan "NO" tu adalah jawapan untuk sekarang.. but who knows Allah S.W.T membuka pintu hati kami untuk menerima orang baru? Wallahhualam..

Al-fatihah

nota kaki: saya mintak mahap jika entry saya ada mengguris hati sesiapa.. ini luahan hati saya and i don't know how to express it and to tell directly to the penanya..

2 comments:

aien said...

every mom is irreplaceable...kalau orang yg bertanya tuh cukup mengerti, die x kan tanye hal nih...

kalau aien dtmpat kamu pon aien akan ada jawapan yg sama...its take time, a lot of time

al-fatihah untuk ibu tersayang ija

~ Ija ~ said...

mostly orang yg bertanya tuh still ade mak bapak..so mcm senang2 jer la cakap cenggitu tanpa pk perasaan orang..

sebelum berlaku kematian kita yakin yg kita mampu hadapi semua nih.. tp hakikatnyer bila semua dah jadi kita nih lemah sebenarnye.. even Allah dah bagi kita byk masa untuk persiapkan diri..

Post a Comment