RSS

Happy 2nd anniversary!!!

4th October 2010 ..
our 2nd wedding anniversary..
Sudah 2 tahun kami bersama & perjalan masih jauh..

Kami berdoa .. (pray pray pray)
~ semoga segala urusan kami dipermudahkan
~ Rezeki kami dipermurahkan
~ dikurniakan anak2 yang soleh & solehah
~ bahagia dunia akhirat
~ jodoh kami berpanjangan hingga ke akhir hayat..



Semalam.. Mama Linda datang rumah.. so dia request nasik ayam sebab tak dapat datang hari hahad hari tuh.. so I masak laa.. n Mama linda belikan kami muffin & Secret Recipe cake utk anniversary kami.. wawawawawa.. saya sangat suka laaa...


Anniversary cake.. nyum nyum


mari potong cake.,.



 Last year kami tak celebrate pun our 1st anniversary.. sebab pulus takde.. baru beli rumah mase tuh.. heheh.. dis year saye pun tak expect more sebab baru masuk rumah.. bak kate hubby kita celebrate kat rumah jer laa.. kiranyer rumah is our anniversary present.. ok la kan.. but on that precious day.. hubby balik keja terus naik bilik.. pastu tak turun2..pelik jugakkan.. mase tuh tgh masak.. pastu naik laa bilik nk mandikan rayyan.. tgk2 ade a sejambak mungee rose pink atas iron board.. wawawawawa... pandai jugak laki aku wat suprise.. suke suke suke suke sgt..!!!! Tengkiu so much!!!!



dapat  mungeeee..



Apabila orang bertanya..

Dah ramai sangat tanya nih.. bila Abah ko nk kawen lg? ko kasik tak abah ko kawen lg? ... and jawapan dari saye ialah .. "NO" .. :)

Paling awal soalan tuh ditanya pada saya sejak minggu pertama pemergian emak..Mungkin ade orang yang akan cakap saya sangat pentingkan diri.. saya taknak tgk abah saya bahagia.. saya anak yang tak bertanggungjawab sebab biarkan abah saya kesepian tiada teman.. lagi2 anak2 jaoh diperantauan..and yada yada yada yada... chewaahh..

Banyak reasons untuk jawapan saya.. the most concrete reason is my mom just passed away tak sampai pun 6 months lagi..  Sampai sekarang saya masih tidak sanggup memegang & mencium baju2 emak, menatap gambar emak.. saya masih tak cukup kuat.. Saya akui saya sangat lemah.. tersangat2 lemah.. even luaran saya nampak macam dah move on but deep in my heart.. who knows..

So do you think I'm ready to have a new mom? 

Setiap jawapan bagi sebarang soalan pasti berkaitan dengan pengalaman / pengetahuan si penjawap kan.. so.. pandai2 pk sendiri what WE have gone through.. specifically, what Arwah have gone through.. enough is enough..

Plus, I strongly believe.. Abah sangat sangat sangat sayangkan emak.. I still saw sadness in his eyes.. and I know he is missing my mom..

So do you think it is easy to forget someone we love and replace with other?

For me, soalan ini adalah soalan yang sangat sensitif untuk ditanya pada waris simati.. (pendapat saya) .. Soalan itu sangat menusuk jiwa.. and I keep in mind that I will not ask others that question..

I know people will blame me.. :) .. but actually who cares.. Kami sekeluarga yang akan menghadapi semuanya.. and orang yang bertanya hanya tengok dan lihat apa yang terjadi..paling2 tidak pun bagi nasihat dan semangat..

~ Actually soalan tu normal if u tanya and get the answer then u diam..but when u got the answer from us then questioning us and blaming us.. hurm.. boleh hilang mood laa..

~ Jawapan "NO" tu adalah jawapan untuk sekarang.. but who knows Allah S.W.T membuka pintu hati kami untuk menerima orang baru? Wallahhualam..

Al-fatihah

nota kaki: saya mintak mahap jika entry saya ada mengguris hati sesiapa.. ini luahan hati saya and i don't know how to express it and to tell directly to the penanya..

~ Contest Happy moment ~



Waaaaaaahhh.. 
Ma Rayyan telah di tag oleh Ibu Farzana untuk menjoinkan diri dalam contest yg dianjurkan oleh Ayuni.. nampak menarik and Ma Rayyan sgt teruja nk join-moin.. 

Hanya jadik follower (Done), upload banner (done) and upload gambor yg sgt sgt happy (done)... sonang kan..  Lagipun di blog Ayuni ade jual brg macam2 n ini adalah promosi pengenalan...

Wokey..gmbr dibawah adalah gmbr yg Ma Rayyan rase the very happy moment.. This pic was taken last week (14/8/2010) sempena majlis bebuka puasa di Yayan's castle.. all the girls in dis pic are my former classmate during degree in UITM Shah Alam 2007.. hurm.. what a happy moment.. setahun sekali berjumpa memasing bawak anak.. sgt besh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


tgk Ayuni kami sume tersengih-sengih kegembiraan.. dan ini menunjukkan kami memang benar2 happy!!! .. :) 

So.. Ma Rayyan nk tag:
Ayong - My Decor Art 
Umi Acha 




Apo kono eh jang...

Mak aiiii.. dah berhabok blog aku nih.. well I kan bz woman.. maen game pun dah tak sempat.. lgpun kesedihan masih melanda sejak pemergian emak.. so tiap kali nk type mesti yg sedih2 jer.. sekarang dah ok sket kot.. :) 

Mula2 mari mengupdate pasal Rayyan dulu..

Izz Rayyan bin Zulfadly - 8 months

Sekejap jer Rayyan dah 8 months.. dah besar dah baby ma nih.. Ekceli.. Rayyan nih tak byk ragam.. just kena layan dia main (tp dia sgt kuat main & sgt susah tido), cukup makan & cukup susu .. ok laa.. however.. dia sgt lasak.. ma dia sampai lebam2 & calar balar dia wat.. hurm.. pastu dia nih pantang lepa.. ade je keja yg dia nk wat.. pastu tergolek.. bertelur la kepala tuh.. adoii.. sedey sgt ma.. beli toys byk2 utk dia pun tak guna.. kengkadang jer dia nk main.. dia suka menda yg bukan toy.. sila lihat pic di atas.. anda nampak dia main senduk kan.. haaaa.. tu la fevret dia.. senduk, cawan, mekap ma, makan kasot & etc etc..

So perkembangan terbaru Rayyan is dia dah nk cuba2 diri lepas tgn.. however just got it for a few seconds only..pastu gedebukkk.. Ma tak harap sgt Rayyan cepat jalan ke cepat lari ke or cepat segala2 nyer dr org lain.. yg ma harap, rayyan sihat walafiat, jadik anak yg baik & mampu belajar dgn baik.. tp kalo dapat bijak bestari, cerdik pandai, cargas and handsome.. alhamdullillah.. syukur amin.. hihihi

ok..enuff wit Rayyan.. kalo nk tulis pasal dia nih leh wat book kot..

Abah Rayyan - Zulfadly bin Shahib



Atas digambar is my lovely hubby.. aritu 20/7/2010 was his birthday.. dah mmg lumrah perangai I tak reti nk suprise muprise nih.. hahahha.. Just gave him in advance present (sunglass & Ray Ban spectacle) , kasih sayang & kisses.. hahahha..

Kami Bahagia.. horray horray...
Awal bulan hari tu kami pegi vacation kat Langkawi.. kalo takde gathering kolej my hubby mungkin lame lg kot nk g vacation.. hehhehe.. tengkiu organizer.. kami pegi budget vacation jer.. stay kt tanjung mali motel.. bak kate ayit.. cadar ala-ala bangla.. water heater rosak, flush rosak (harus la jirus dgn 1 baldi air) & plaster siling tercabut.. hihihi.. tp I tak kisah.. sebab itu jer yg mampu.. laki I nk bawak g vacation pun dah cukup bagus.. tengkiuuuuu very much..

so..inilaa brg2 yg kami beli dr sane.. tak beli periuk2 ke, set pinggan mangkuk ker ape ker.. sebab takde duit (terus-terang saje).. hhahah .. ini saje saye sudah habes RM250.00 .. wooo..

Idoklee sampai stok setahun bak kate Puan aien..

E.M.A.K

Emak,
masa Ija tulis nih,
Emak dah seminggu pergi tinggalkan kitorang,
Ija ingat lagi,
Abah call suruh balik Ipoh cepat,

Abah cakap keadaan mak dah tak stabil,
Abah cakap sebak sgt mak..

Emak,
Ija sedih sgt tgk mak terbaring atas katil tuh mak,
Keliling mak penuh dgn macam2 mesin,
Mak bergantung dgn bantuan oksigen,
Ija cium mak puas2,
Ija usap2 kaki mak,
Mak respond dgn gerak2kan kaki mak,
Ija suka sgt mak,
Ija tau mak sedar yg kitorang semua ada dekat dgn mak,

Emak,
Kitorang semua tak putus2 bacakan mak Yassin,
Tiba2 bacaan kat mesin tuh makin lama makin turun,
Doc cakap mak dah tak boleh terima oksigen tuh,
Doc suruh ajar mak mengucap,
Air mata ija mencurah2 tak tertahan,
Ija tak boleh nk sebut perkataan Allah kat telinga mak,
Along yang ajar mak mengucap and sebut Allah kat telinga mak,
Tiba2 kitorang tgk mak dah berhenti bernafas,
Ija tau Allah dah ambil mak dari kitorang semua,
Allah lagi sayangkan mak.

Emak,
Emak ingat tak Ija balik jumpa emak 2 minggu lepas,
Masa tuh mak dah tak boleh bercakap,
Emak baring jer,
Ija tanye mak,
Mak sayang ija tak? Mak rindu Ija tak?
Mak kate mak SAYANG mak RINDU,
walaupun susah mak nak sebut
Ija belikan mak bubur MCD,
Mak kate sedaaap sgt,
Lepas tuh mak main dgn Rayyan,
Ija tgk mak tergelak2,
Seronok Ija tgk mak mase tuh

Emak,
Ija terkilan sgt mak,
Ija nak sebut IJA SAYANG MAK sebelum Ija balik,
tapi mulut nih tak terkeluar perkataan tuh,
Ija cium tgn mak,pipi mak, dahi mak,
Ija cakap dalam hati jer,
Berat sgt nk tinggalkan mak.

Emak,
Opah Chu kate kitorang adik beradik cukup bagus jaga mak,
tapi Ija rase tak cukup lagi mak,
Ija tak puas jaga mak,
Patutnyer ija balik minggu depan jaga mak,
Ija dah bagitau abah ija nak duduk ipoh 3 minggu nak jaga mak,
tapi tak sempat mak.


Emak,
Semua kenangan yang mak tinggalkan,
Semua yang indah2 belaka,
Bila bercerita pasal emak,
Pasti kami bergelak-ketawa,
Emak seorang yang sangat kelakar,
Emak seorang yang sangat pentingkan pelajaran,
Emak seorang yang sangat kuat,
Emak seorang yang sangat pandai masak,
Emak sangat sayangkan anak-anak mak,
Emak sanggup tanggung derita demi anak2,


Emak,
Ija redha permergian emak,
Emak dah tanggung sakit lama sangat dah,
Allah dah bagi pinjam mak kat Ija dah lama dah,
Ija mandikan jenazah mak,
Ija cium dahi mak buat kali terakhir,
Ija hantar mak sampai ke liang lahad,
Masa diorang nak kebumikan mak,
Ija tak boleh terima mak,
Ija rase macam nak ikut mak sekali,
Ija tak nak balik,
Ija nak tunggu mak kat situ,
Ija macam dah hilang kewarasan


Emak,
Ija bersyukur,
Emak pergi dengan senang walaupun mak penah sakit lg teruk sebelum ni,
Emak kritikal tak lama,
Abah jaga mak dengan penuh sabar,
Abah jaga mak sampai akhir hayat mak,
Abah sedaya-upaya penuhi permintaan mak,

Emak,
Ija janji dengan mak,
Ija akan jaga abah sebaik mungkin,
Ija akan balik tgk abah sama macam masa mak hidup dulu,
Ija akan ziarah kubur mak selalu,
Ija akan selalu sedekahkan Al-fatihah dan Yassin utk mak,

Al-fatihah to Almarhumah Norlaila binti Noresah
5th April 2010
12.14 a.m
Semoga Allah tempatkan roh mak dikalangan orang-orang beriman,
Semoga Allah cucuri rahmat ke atas roh mak
Semoga Allah ampuni segala dosa-dosa mak
Semoga Allah terima semua amalan kebaikan mak

~ Emak akan sentiasa dihati Ija~

Mekaseeeeeeeeeeeeeh... I tau I santek.. hohohoho


BUAT 1 ENTRY TENTANG AWARD NIE

I'm beutiful blogger??? yess.. if u said so.. hahahahha... I likeee..

UCAP TQ & LETAK LINK PEMBERI AWARD

Makasih gue ucapkan kepada sahabat gue.. Dayah Glemer yg beralamat di http://geodaia-dayahhalim.blogspot.com kerana menganugerahkan award yg tak ternilai nih kepada gue..

SENARAIKAN 10 BLOGGER SEBAGAI PENERIMA AWARD
pusing2 org tu jugak.. tak yah la bg lg.. ahaks..

BERITAHU SI PENERIMA AWARS
u r beautiful...

SENARAIKAN 7 PERKARA TENTANG DIRI ANDA
1. a wife, a mom, a daughter...
2. nama saya norliza
3. umur saya 25 taon
4. saya suke jalan2..
5.  saya seronok bile dapat duet
6. saya sayang sgt rayyan, hubby and my parents
7. saye suke maen facebook..

sekian time kaseh..

Especially to my mom..




There are times when only a Mother's love
Can understand our tears,
Can soothe our disappoints
And calm all of our fears.
There are times when only a Mother's love
Can share the joy we feel
When something we've dreamed about
Quite suddenly is real.
There are times when only a Mother's faith
Can help us on life's way
And inspire in us the confidence
We need from day to day.
For a Mother's heart and a Mother's faith
And a Mother's steadfast love
Were fashioned by the Angels
And sent from God above...

nota kaki: Puan Norlaila bte Abdul Hamid.. I really miss you..semoga emak cepat sembuh..

I hope...

Sepanjang idop aku nih.. banyak menda yg aku da achieve (alhamdullillah) and byk lg menda yg aku try 2 achive..ade menda yg kite bole beli dgn duet and ade menda yg tak bole dibeli dengan duet hatta berape juta sekali pon ko ade..so aper2 pon.. kite kena la bersyukur dengan ape yg ade and berusaha untuk dapatkan ape yg kite nak.. bak kate orang.. rezeki tak datang bergolek2 ngan sendiri..

So I wish:

1. Semuga my parents panjang umor, sehat2 selalu dan diperluaskan rezeki
2. Semuga penyakit adik aku tuh dapat sembuh dengan cepat and tak perlu la makan steroid yang menyebabkan badan naik macam dipam2..
3. Semuga aku dapat habeskan Master aku dengan jaya nyer!! caiyok..
4. Semuga perkahwinan kami bahagia sampai ke akhir hayat
5. Semuga kami satu family diperluaskan rezeki dan dipermudahkan hidup dunia dan akhirat.
6. Semuga kawan2 ku kekal baik and keep in touch selamanya..(sampai ke tua okeh..)
7. Semuga kawan2 ku dikurniakan rezeki yg melimpah-ruah, kesihatan dan kebahagian dunia dan akhirat
8. Semuga Rayyan, Farzana, Afrina, Amna, Khadeeja dll membesar bagai juara, menjadik anak yg soleh / solehah and menjadi manusia yg berguna dunia dan akhirat
9. Semuga kakakku dapat keja yg sgt beshhhh..gaji riban2..(bole aku kecek sket)

Nih sume tak dapat dibeli dengan duetkan.. hanye doa dan usaha jer.. so..kalo korang ade duet billion-billion and nak bagi aku sket..

aku wish:
1. nak rumah banglow fully furnished, dan bill letrek dan air ditanggung beres sampai akhir hayat
2. nak keta besar dan cantek (bayar abes yer..takmo utang2)
3. education & medical saving Rayyan.
4. Elaun shopping utk seumur hidop
5. Settlekan utang-piutang 

Hohohoho.. ada bran???


30 Soalan – Cerita Anak Pertama

Biasanya, benda yang pertama itu susah hendak di lupakan. Lebih-lebih lagi jika tentang kelahiran cahaya mata yang pertama. Jika anda mempunyai masa, sila jawab soalan dibawah dan ’share’ bersama rakan-rakan yang lain.

Nota: Anda bebas dan di alu-alukan untuk ‘tag’ kawan-kawan anda di Facebook dan blog. Kalau suka cerita ini, klik "Share" atau copy ke "Notes" dan 'tag' kawan-kawan yang lain.

30 Soalan – Cerita Anak Pertama

1. Adakah anda merancang untuk hamil/mengandung setelah kahwin?
~ Yup for the 1st 3 months due to several reasons..

2. Apakah nama pilihan pertama dan kedua untuk anak anda?
~ 1. Izz Rayyan (boy)
~ 2. Qaseh Raiqa (girl)

3. Apa reaksi anda setelah dapat tahu mengandung?
~ hepi..hepi..hepi..hepi..

4. Berapakah umur anda pada masa itu?
~ 24 years old..

5. Bagaimana anda mendapat tahu anda mengandung?
~ muntah muntah

6. Siapa yang anda beritahu dulu tentang berita gembira itu?
~ my hubby

7. Adakah anda membuat pemeriksaan jantina anak anda?
~ of coz.. tp bulan ke 6 baru tau exactly the gender

8. Bila tarikah kelahiran (due date)?
~ Due date: 24/11/2009 .. exact date give birth: 17/11/2009

9. Anda mengalami ‘morning-sickness’?


~ Yup..sampai 5 bulan

10. Mengidam apa?
~ nothing.. juz suke sgt mkn benda manis.. and the 1st 3 months suke sgt ayam goreng

11. Dapat apa yang anda idamkan itu?
~ yes.. sampai kena diabetic.. hahha

12. Apa jantina anak pertama?
~ Boy

13. Anda mahukan jantina anak yang lain selain dari anak yang pertama?
~ I wish for baby girl for my 2nd child..

14. Berapa kilogram (kg) berat badan naik masa mengandung?
~ 18kg

15. Ada niat nak buat kenduri dan majlis potong jambul?
~ Dah buat..

16. Kenduri nak buat di rumah siapa?
~ my mom's house.. @ ipoh

17. Ada mengalami komplikasi semasa mengandung?
~ diabetic sajer..

18. Di mana anda bersalin? (Nama Hospital/Klink/Rumah bersalin)
~ hospital pakar an-nur

19. Berapa jam dalam bilik bersalin (labour room)?
~ dalam labor room 2 jam sahaja.. long labour pain dalam ward..6cm baru turun labour rom

20. Siapa yang bawa anda ke hospital?
~ my hubby

21. Siapa yang melihat dan temankan anda semasa bersalin dalam ‘labour room’?
~ my hubby

22. Bersalin normal atau Caesaran?
~ normal

23. Ada ambil apa-apa ubat (contoh: epidural) untuk kurangkan sakit?
~ amik epidural mase 8cm opening..

24. Berapa berat bayi anda?
~ 2.75kg.. tecik jer..

25. Bila anak anda dilahirkan? (Hari/Tarikah/Masa)
~ hari selasa.. 17/11/2009 kol 4.32pm

26. Siapa nama anak pertama anda?
~Izz Rayyan bin Zulfadly

27. Nama yang diberikan, idea siapa?
~ Izz - Ma yg pilih.. Rayyan - Abah yg pilih

28. Berapa umur anak pertama anda sekarang?
~ 2 months ++

29. Nak anak lagi?
~ mestilaaa

30. Apa nasihat kepada bakal-bakal ibu yang lain?
~ jage pemakanan mase mengandung.. :) :)

Menjawab Tag Che'gu Dayah Glemer..

1) Where is your cell phone?
      # Ntah kat mane ntah.. tinggal sarung dia jer..Rayyan sorokkan kot..

2) Relationship?
    # Dah jadik binik kepada Enche' Zulfadly bin Shahib

3) Your hair?
   # Afro.. hihihi..
 
4) Works?
  # keja?? apa itu keja??? dokumah goyang2 kaki laa besh..
 
5) Your sisters?
  # Eldest: Norshalinda aka Mama Linda Glemer ..
  # Youngest: Norshamira aka Mama Sumi Gebuuuu ...
 
6) Your favourite thing?
  # Duit scholar..
  # Barang2 Rayyan

7) Your dream last night?
  # Rayyan tumbuh gigi.. byk wooo
 
8) Your favourite drink?
  # at the moment.. fresh orange
 
9) Your dream car?
  # Alphardddddddddddddddddddddddd... besau sket nk letak stroller Rayyan
 
10) Your shoes?
  # Scholl... kasot ibu2 mengandong.. hhaa

11) Your fears?
 # kematian...

12) What do you want to be in ten years?
 # Ade title Dr.
 # Rayyan da ade 2 adek.. keh keh keh

13) Who did you hang out with last weekend?
 # last weekend.. hang out ngan geng stroller.. kak yan, ain

14) What are you not good at?
 # memujok org
# Mengubah bunga
# Melukis

15) One of your wish list items?
  # semuga orang-orang tersayang (my parents, sister, laki I, Baby I, kawan2) sentiasa disisi..

16) Where you grew up?
  # Seremban, senawang, johor, nilai, perak.. ntah mane2 lagi ntah.. asyik pindah jer..

17) Last thing you did?
 # tukar pampers rayyan.. yak bucuk..

18) What are you wearing?
  # suar panjang kaler biru .. baju AOS kaler kuning striking.. woooooo

19) What aren't you wearing?
 # Bikini.. hohohoho.. perot sudah banyak itu stretch mark durjana..

20) Your pet?
  # kucin name Black da mati.. cedey.. pastu ade kura-kura 3 ekor..

21) Your computer?
  # I takde PC.. nih laki I punyer.. hehhe

22) Your life?
  # bahagia dan senget.. hahaha

23) Missing?
 # I mish my mom.. and also mish my kezen laa.. Imannnnn.. lame tak jumpe..

24) What are you thinking about right now?
  # apsal laa tag nih panjang bangat..

25) Your car?
  # I takde keta.. laki I adelaa.. MyVi putih yg hampir jadik kaler grey sebab lame tak basoh..

26) Your kitchen?
  # Kitchen pon bukan I punye.. my MIL punyer.. heheh

27) Your favourite colour?
  # Black, Blood Red, Pink, baby blue n white

28) Last time you laughed?
  # 10 menet yg lepas..

29) Last time you cried?
 # lame dah tak nanges.. nak nanges laa sekarang..

30) Love?
 # is subjective...