RSS

30 Soalan – Cerita Anak Pertama

Biasanya, benda yang pertama itu susah hendak di lupakan. Lebih-lebih lagi jika tentang kelahiran cahaya mata yang pertama. Jika anda mempunyai masa, sila jawab soalan dibawah dan ’share’ bersama rakan-rakan yang lain.

Nota: Anda bebas dan di alu-alukan untuk ‘tag’ kawan-kawan anda di Facebook dan blog. Kalau suka cerita ini, klik "Share" atau copy ke "Notes" dan 'tag' kawan-kawan yang lain.

30 Soalan – Cerita Anak Pertama

1. Adakah anda merancang untuk hamil/mengandung setelah kahwin?
~ Yup for the 1st 3 months due to several reasons..

2. Apakah nama pilihan pertama dan kedua untuk anak anda?
~ 1. Izz Rayyan (boy)
~ 2. Qaseh Raiqa (girl)

3. Apa reaksi anda setelah dapat tahu mengandung?
~ hepi..hepi..hepi..hepi..

4. Berapakah umur anda pada masa itu?
~ 24 years old..

5. Bagaimana anda mendapat tahu anda mengandung?
~ muntah muntah

6. Siapa yang anda beritahu dulu tentang berita gembira itu?
~ my hubby

7. Adakah anda membuat pemeriksaan jantina anak anda?
~ of coz.. tp bulan ke 6 baru tau exactly the gender

8. Bila tarikah kelahiran (due date)?
~ Due date: 24/11/2009 .. exact date give birth: 17/11/2009

9. Anda mengalami ‘morning-sickness’?


~ Yup..sampai 5 bulan

10. Mengidam apa?
~ nothing.. juz suke sgt mkn benda manis.. and the 1st 3 months suke sgt ayam goreng

11. Dapat apa yang anda idamkan itu?
~ yes.. sampai kena diabetic.. hahha

12. Apa jantina anak pertama?
~ Boy

13. Anda mahukan jantina anak yang lain selain dari anak yang pertama?
~ I wish for baby girl for my 2nd child..

14. Berapa kilogram (kg) berat badan naik masa mengandung?
~ 18kg

15. Ada niat nak buat kenduri dan majlis potong jambul?
~ Dah buat..

16. Kenduri nak buat di rumah siapa?
~ my mom's house.. @ ipoh

17. Ada mengalami komplikasi semasa mengandung?
~ diabetic sajer..

18. Di mana anda bersalin? (Nama Hospital/Klink/Rumah bersalin)
~ hospital pakar an-nur

19. Berapa jam dalam bilik bersalin (labour room)?
~ dalam labor room 2 jam sahaja.. long labour pain dalam ward..6cm baru turun labour rom

20. Siapa yang bawa anda ke hospital?
~ my hubby

21. Siapa yang melihat dan temankan anda semasa bersalin dalam ‘labour room’?
~ my hubby

22. Bersalin normal atau Caesaran?
~ normal

23. Ada ambil apa-apa ubat (contoh: epidural) untuk kurangkan sakit?
~ amik epidural mase 8cm opening..

24. Berapa berat bayi anda?
~ 2.75kg.. tecik jer..

25. Bila anak anda dilahirkan? (Hari/Tarikah/Masa)
~ hari selasa.. 17/11/2009 kol 4.32pm

26. Siapa nama anak pertama anda?
~Izz Rayyan bin Zulfadly

27. Nama yang diberikan, idea siapa?
~ Izz - Ma yg pilih.. Rayyan - Abah yg pilih

28. Berapa umur anak pertama anda sekarang?
~ 2 months ++

29. Nak anak lagi?
~ mestilaaa

30. Apa nasihat kepada bakal-bakal ibu yang lain?
~ jage pemakanan mase mengandung.. :) :)

4 comments:

annasuhana said...

ha,ha,ha aku sudah pun mencopy tag kau ija..jgn mare...

ShaZ Lee said...

16. Kenduri nak buat di rumah siapa?
~ my mon's house.. @ ipoh

typing error tu ija...sila betulkan...kihkihkihkih

~ Ija ~ said...

ana: bagos bagos..

Ida: ko nih bole jadik lec om laa.. baik laa..aku tukar.. tak proof read td..

aien said...

haha siap kene proof read ah kalo gini...aku kidnap tag nih la jugk...almaklum mak2 org layan ginih

Post a Comment