RSS

How I discover I'm pregnant?

I took a depo shot a week before my akad nikah on 4/10/2008. Mesti ramai yang marahkan why I should take a family planning shot. It's not that I tak nak baby laa.. According to my planning, I should futher study abroad around February 2009. So, if I pregnant before depart to US, semua maternity expenses ditanggung sendiri. Gila ape.. mane ade duit.. Unfortunately, nasib tidak menyebelahi and belum ada rezeki the plan was cancelled atas sebab2 tertentu (damn it!). Tapi mesti ade hikmah kan.. memang banyak hikmah pun.. hahahah.. :) I still waiting for offer letter untuk sambung belajar at UPM. InsyaAllah dapatla kan..

Back to the topic, mengikut kata doktor yang menginject aku dengan Depo shot tuh.. dia kate "If you are trying to conceive, you will need to wait 6 months after the injection expired. You are not able to conceive immediately because the chemical is still in your body and it will need time to be flush out from your body". I pun balik la cite kat my husband. Dia kate takpe laa takde rezeki lagi. Kita berusaha je laa.. :) Caiyok Caiyok..

My Depo shot tu expired on 27/12/2009, so I pun didn't put a hope to get pregnant. My period come back to normal immediately on January but still takde kesedaran diri untuk menanda tarikh kat calendar. Tup tup.. on February period tak datang. I was just thinking maybe period tak normal lagi kot. so just ignore je laa.. badan makin naik.. then dalam 5 hari delay, I start muntah2, rasa gassy sgt and bloated sgt porot nih.. Cakap dalam hati ni mesti angin ni. Nearly one week jugakla muntah2. Dalam tempoh tu jugak laa ramai sangat2 dak opis ni cakap "you pregnant ke Ija? nampak berseri-seri je?", "you pregnant ke Ija? muka tembam semacam je?".. I pun jawab laa "Nooooo. I gemoook laaa.. jangan tanya lagi bole x?"

Oleh sebab disogok dengan soalan-soalan yang begitu, terdetik jugak la hati "Betul ke aku ni pregnant? Tanda2 macam pregnant.. hurm.." .. so pegi la jalan terkedek2 g farmasi beli HPT tuh.. ingat nak cek lagi 2 minggu. Mane la tau datang haid la pulak sebab rase2 cam nak datang period tu ada. Rasa cam cramp kat perut tuh. Dalam hati memang nak baby tapi takde instinct pregnant. Takot gak cek sebab takot jawapan mengecewakan.

Then simpan la menda alah tu kat almari. Malam tuh sambung la muntah2. My hubby pun macam pelik je,

My hubby: Nape muntah kerap sgt nih? Ija tak penah macam ni pun? Abang rasa ija pregnant la, lain macam je..

Ija: Takde la.. angin je dalam badan ni.

My hubby: Ija pegi la cek.

Ija: awal sangat la nak cek period baru lewat 2 weeks.

My hubby: allaaa g je la cek.. kalo negative next week abg beli kan lagi.

Ija: ok laa.. ija cek pagi esok.

My hubby: pegi laa cek malam ni..

Ija: Tak accurate la.. kalo cek pagi2 first urine tuh baru accurate.

My hubby: alaaaa... ok..

So.. esok pagi2 aku pun cek laa.. seminit pertama tuh negative.. aku pun ade la jugak rase hampa. pastu aku biarkan laa atas sink tuh. Dalam 5 minit tergerak lak hati nak tengok. Aik da ade dua line laaa!!! which means I'm pregnant!!!! woowwweeeee.. yeaaaahh.. aku pun kuar bilik air sengih2 tapi mase tu hubby da tron start motor.

Da siap2 pakai baju sume aku pun turun sengih2, my hubby pun senggih. Pastu bisik kat dia "positive laa".. lagi la luas dia tersengih2. sampai mak mertua tanye laa.. nape korang ni? hehehe.. pastu aritu ngan gamble nyer g keja naik motor dari Bangi ke Ampang.

Ingat nak g wat confirmation ngan klinik panel mase lunch hour tapi tak menyabor sgt pegi dalam kol 10.00 am. Mase cek urine tuh Doktor tuh panggil, "Liza negative laa". Saye pun cakap "tapi pagi tadi saya cek positive, cube tunggu 5 minit". Aku lak yang bagi advice kat doktor tuh. Doktor tu pun kate ok, kite tunggu 5 minit. Dia pun panggil lagi skali. "eh Liza positive laaa.. Congrates".. Kecewa betul aku ngan doktor tuh. hurm takpe la.. yang penting confirm aku pregnant.. aahahhaha..

Itu laa cerita macam mana aku leh tau aku ni pregnant.. Panjang sungguh kan.. However, it was an amazing experience.. Murah gak rezeki aku nak dapat baby.. Semoga baby ni sihat walafiat.. amin...

4 comments:

aien said...

bagus jugak ko x dpt p oversea laaa nih ija sbb kt sne bz cite virus selsema b*b* nih tau...ade hikmahnye ko smbung kt sni...rezeki ko murah kt malaysia lagi nih...mne tau in future ko dpt p oversea, mse tuh dh stabil so leh bawk husband n ank ko skali lek heheheh....amin..^O^ (eh nme laki aku!!)

~ Ija ~ said...

Ya betool..memang banyak gile hikmah nyer..in addition to the selsema tuuuttt tu..ekonomi sane teruk gile gawat..hahhaa..camner la idop aku ngan laki aku kalo confirm aku g sane..

InsyaAllah..PHD nnt aku berusaha..wawawa

MiMieku said...

congrats ija..alaa..rezeki ada kt mana2..mcm aien ckp, nnt amik PhD pegi lah overseas..pegi puas2 ek..nway,take care k..

~ Ija ~ said...

wawawawa.. Amin amin amin..(banyak nyer aku sebut name laki aien)..

Post a Comment